Vlasoogstfestival

Datum: 
06/09/2014
Aanvang: 
14:00
Locatie: 
de Forelderij, Usselerrietweg 50 te Usselo

Op zaterdag 6 september vanaf 14.00 uur start Stichting Vlasmanifestatie samen met wethouder Econonmische Zaken Patrick Welman en voorzitter Herman Nijhof een sfeervol Vlasoogstfestival op de Forelderij. De thema's rond het zaaien, groeien, bloeien en het oogsten van vlas gedurende deze zomer hebben veel mensen geïnspireerd op het gebied van muziek, kunst, film, fotografie en ambacht. In het programma van het Vlasoogstfestival zijn al deze uitingen te beleven bij wijze van een creatieve oogst!

De vlasteelt

Op deze dag is er te zien wat de vlasteelt rond Enschede heeft opgeleverd en welke kansen er zijn voor vlasteelt en -verwerking in deze regio; Benno Buursink licht deze aspecten toe. Het gehele vlasteelt proces is bovendien begeleid door Gerrit Meutstege van Stawel.
Er is een spannende competitie van de zangkoren Usselo Vocaal, Vocal group Happy Few en Oratoriumkoor Eigenwijs Twente, met medewerking van het harmonieorkest Unisson uit Boekelo. Zij zullen onder het motto “Vlas, daar zit muziek in” een speciaal Vlasserslied ten gehore brengen en natuurlijk ook het Twentse volkslied!
Molenaars uit de regio proberen het juiste gewicht te raden van een grote zak vol geoogst lijnzaad en de oliemolen uit Delden en de Wissinks Möl geven informatie over de vlasverwerking en de molens.

Mooi vlas

Verder is er een film gemaakt door Jan van der Geest te zien over de vlasteelt en oogst, die met een heel speciale vlasplukmachine uit Zeeland gebeurd is; hierbij wordt de vlasplant niet afgesneden, maar met wortel en al uit de grond getrokken, waarna het in platte rijen op de akker wordt gelegd.
Een muurprojectie toont foto's van de bloeiende vlasvelden, gemaakt door de vele mensen die deze zomer langs de prachtige vlasakkers zijn gefietst, en er is vlaskunst (linoleumsnedes en vlascollages) te zien die bij de speciale workshops van TETEM gemaakt zijn door kinderen en volwassenen.
Ook worden de diverse isolatiemogelijkheden met vlas in beeld gebracht met behulp van een speciaal gebouwd demontabel vlashuisje, gebouwd door aannemer Meijerink uit Lonneker. Dit vlashuis is tijdens een speciale workshop geschilderd met lijnolieverf.

Waar en wanneer

Het Vlasoogstfesival is op zaterdag 6 september van 14.00 – 15.30 uur op het terrein van de Forelderij aan de Usselerrietweg 50 te Usselo.
Wethouder van Economische Zaken Patrick Welman is met woord en daad aanwezig en de opening geschiedt door Herman Nijhof, de voorzitter van de Stichting Vlasmanifestatie.