Op herhaling met vlas

Vlas is één van de oudste cultuurplanten van de oude wereld en vindt zijn oorsprong waarschijnlijk ten Oosten van de Middellandse Zee. De cultivering van vlas in de oude wereld gaat terug tot aan het begin van de civilisatie ruim 8000 jaar geleden. Vlas werd gebruikt voor het balsemen met lijnzaadolie en het inwikkelen van mummies bij de Egyptenaren. In paalwoningen in Zwitserland zijn resten van lijnzaden en geweven linnen gevonden van zo’n 3000 tot 4000 jaar geleden.

'Fijn linnen en vlasbouw van de hoogste trap'

Romeins staatsman/adviseur en amateur wetenschapper Plinius de Oudere, levend in de periode 23-79 na Chr. schreef de eerste encyclopedie in de wereld: Naturalis Historia. Hij schreef hierin het volgende over vlas: 'Volksstammen in de streken (Germanië/Nederland) munten uit in fijn linnen en vlasbouw van de hoogste trap’. Van daaruit is de verbreiding ontstaan ten Noorden en Westen en wordt het tegenwoordig over de hele wereld verbouwd.

Nog steeds bloeiend in alle facetten

Anno 2015 zijn er nog altijd ontwikkelingen op gebied van dit oeroude gewas. Met name de duurzame teelt en innovativiteit zijn zaken die krachtig gecombineerd worden in een bio based economy. Vlas kan hier een rol van relevantie vervullen van grondstof tot hoogwaardige high-tech toepassing. De verwachtingen zijn dat dit gewas de komende periode ‘volledig tot bloei komt’ in al haar facetten.

Toepassingen van de olievlasplant zijn:
- Bankbiljetten
- Vezelplaat
- Scheidingsisolatie wanden
- Composieten
- Strobedding /stallen
- Olie voor verven
- Olie voor onderhoud van hardsteen/hout
- Olie voor roestpreventie
- Olie voor medische toepassingen
- Vloerbedekking: Linoleum
- Veevoeders: hoogwaardig eiwitgehalte/lijnkoek
- Consumptie: margarines, dressings, Omega 3 -6, alfalinoleenzuur, zaden, bakkerij grondstoffen