Teelthandleiding olievlas op zand en dalgrond

Vrijdag 20 juni 2014 hebben twee studenten van het CAH Vilentum te Dronten een presentatie gegeven over de door hun geschreven 'teelthandleiding voor olievlas op zand- en dalgronden' aan diverse belanghebbende organisaties binnen de sector. Stichting Vlasmanifestatie was hierbij de opdrachtgever.

Welkome aanvulling voor de vlasteelt

De handleiding is zeer goed ontvangen en betekent een welkome aanvulling voor agrariërs als het gaat om vlasteelt in het oosten van het land.
Op verzoek van de aanwezige agrariërs komt er nog een aanvullend onderzoek op bepaalde onderdelen van de teelt.

Belang teelthandleiding olievlas

Een eerste aanzet tot biologische teelt is in deze handleiding ook opgenomen, iets dat van belang is voor de biodiversiteit -vergroeningspolitiek.
Lenno Vermaas, manager van Van de Bilt Zaden en Vlas sprak over het belang van deze handleiding, een dergelijke handleiding voor de vlasteelt bestond niet. Olievlas bijvoorbeeld wordt nu geteeld op kleigrond, maar kan volgens dit rapport ook prima op zand- en dalgronden. Voor agrariërs die afhankelijk zijn van zand- en dalgronden een prima tool om teelt van olievlas te overwegen. Als stichting Vlasmanifestatie hebben wij dan ook gemeend dat wanneer men vlasteelt serieus wil nemen en daarmee een beroep wil doen op agrariërs, hierbij een goede teelthandleiding hoort.

Samenwerken aan een gemeenschappelijk doel

Wij als opdrachtgever, samen met Productschap Akkerbouw
vinden deze handleiding dan ook goed passen bij de kennisopbouw waar wij als stichting in samenwerking met provincie Overijssel hard aanwerken. Het contact met de landbouwschool is tot stand gekomen dankzij Groene Kennisplatform Twente.

presentatie teelthandleiding vlas
Deze foto is genomen tijdens de presentatie van de teelthandleiding op de Useleres te Enschede, op een perceel waar proefteelt van olievlas plaats vindt.

Download de teelthandleiding

Hieronder is een digitale versie van de teelhandleiding voor teelt van olievlas op zand- en dlagronden te downloaden. Deze handleiding is geschreven door Erwin Bakker
en Herjan Ritsema.

AttachmentSize
Teelthandleiding olievlas op zand- en dalgrond1.19 MB