Gezonde melk van gezonde koeien

'Gezonde melk van gezonde koeien' luidt als titel van het verslag van een onderzoek naar de effecten van lijnzaad en -olie op de prestaties van koeien. Dit onderzoek is enige tijd geleden uitgevoerd op Proefboerderij Landbouwsluis in Genemuiden en gaf een opmerkelijk positieve uitkomst!

Verbetering van prestaties

Het bleek dat de bijzondere eigenschappen van lijnzaad/olie dat onder andere meervoudige onverzadigde vetzuren zoals Omega 3 bevat, bij koeien kan leiden tot een verbetering van de prestaties. Het toevoegen van lijnzaad en -olie aan het voedingspatron van het vee had het volgende effect:
- Een betere algehele conditie van het vee
- Een duidelijk hogere melkproductie
- Betere smeerbaarheid van de boter
- Kwalitatief betere kaas, van zachtere structuur

Aan 15 koeien is 3 weken lang, per dag, per koe: 300 cc lijnolie gegeven.

waardeketens

Een van de waardeketens van olievlas waar kansen benut kunnen worden is die van de veeteelt. Bij navraag over dit onderzoek bij de veevoederproducent blijkt dat het toevoegen van een bepaald percentage lijnolie/perskoek aan veevoeding zeker interessant kan zijn. Op deze wijze wordt vlas een onderdeel van de voedingsketen.

Waar mogelijkheden liggen om olievlas te telen zullen er duurzame ketens ontstaan voor de verwerking van olie op tal van terreinen: industrie, impregneren van touw, zaden voor bakkerijen, veevoeder, medische toepasingen, zeep en cosmetica. Hoe meer ketens gevormd kunnen worden hoe interessanter het wordt. Zowel voor de telers als voor de producenten van (deel)producten op basis ban vlas.

Aan dit onderzoek werkten mee: Bosma Melktechniek, Agro Tech, Fuite BV
Wetenschappelijke literatuur uit binnen en buitenland onderschrijven de uitkomsten.