Lijnolie van eigen bodem

Een positief vervolg op de succesvolle vlasmanifestatie 2011 in Enschede is de primeur in 2012, de herintroductie van olievlas in Nederland waarvan de olie bestemd is voor o.a. lijnolieverf.
Deze verf maakt de laatste tijd een flinke ontwikkeling door vanwege de bijzonder positieve eigenschappen voor het milieu. Voor de Stichting Vlasmanifestatie Enschede zal ROC Landstede Raalte, "Team Groen en Dier" het zaad inzaaien, ook de teelt van dit speciale gewas verzorgen en loopt daarmee voorop. Het blauwbloeiende vlas is te zien in de maanden juni/juli, Burg. Zuidwijklaan Raalte.

3 ha Vlas in Overijssel

Met dit initiatief wordt een begin gemaakt om in Overijssel 3 ha te bestemmen voor dit biobased product wat 100% biologisch afbreekbaar is en wat zijn weg zal vinden in de markt. De opbrengst van 3 ha is gemiddeld 2800 liter olie. Behalve olie voor verf,levert de plant vezels voor div.industrie├źn o.a.papier, isolatiemateriaal, stro voor paardenstalbodems en veekoeken.
Bovendien heeft lijnzaadolie de toegevoegde waarde van een hoog gehalte aan Omega -3-6 vetzuren en Alfa-linoleenzuur.

Biobased & Technology Oost Nederland

Herintroductie van lijnolieverf staat hoog op de agenda ook bij schildersbedrijf Gebr.van der Geest die, evenals de verschillende Universiteiten van Twente, Radboud Nijmegen, Wageningen en Researchcentrum Saxion Hogeschool meewerkt aan een project Biobased & Technology Oost Nederland met het ontwikkelen van pigmenten, verf, kwasten en garen van natuurlijke grondstoffen zoals vlas.

Stichting Vlasmanifestatie Enschede
Adres:info@vlasmanifestatie.nl/tel:053 428 38 60