Leerzame telersbijeenkomst

Op 9 juli jl. hield de Stichting Vlasmanifestatie een bijeenkomst voor de telers van vlas in de omgeving van Enschede.

De teelt en de economische aspecten

Er werd een bezoek gebracht aan een proefveld en er werd voorlichting gegeven over het telen zelf: waar moet op worden gelet bijv. bij bemesten, bespuiten, oogsten en dergelijke. Daarnaast werd er voorlichting gegeven over wat er komt kijken bij de economische kant van de teelt van vlas en de verwerking ervan. Naast de telers waren er studenten aanwezig van de Saxion Hogeschool en de universiteit van Wageningen – zij doen onderzoek naar de economische kant van vlasteelt – en vertegenwoordigers van gemeentelijke overheden en van organisaties die ‘groen’ en ‘duurzaam’ hoog in hun vaandel hebben staan.

Vlas: inheems gewas als grondstof voor uiteenlopende zaken

Vlas is in opkomst, eigenlijk terug van weggeweest want het werd vroeger veel geteeld. Het is een inheems gewas dat als plant in al zijn onderdelen – stengel, vezel, zaden – kan worden gebruikt als grondstof voor uitlopende zaken.

sessie over economische aspecten vlasteelt met dhr. Wempe

veldbezoek vlasteelt enschede

veldbezoek vlasteelt enschede

veld met bloeiend vlas in Enschede

bloeiend vlas begin juli te Enschede

fotografie: Dennis Deursen, M-effect

Een geslaagde middag

De Stichting Vlasmanifestatie stelt zich ten doel vlas ‘op de kaart te zetten’. Omdat de Rabobank actief is geïnteresseerd in nieuwe ontwikkelingen in de agrarische sector, heeft de Rabobank voor deze educatieve bijeenkomst een prachtige accomodatie in het F.C. Twente-stadion beschikbaar gesteld. Mede hierdoor kunnen we allen terugzien op een geslaagde dag, zowel wat betreft de inhoud als de entourage en de verzorging, twee elementen die elkaar versterken!

Namens de Stichting Vlasmanifestatie,

Hans Slingerland, voorzitter.