Met vlas op stap

De afgelopen zomermaanden en beginnend najaar van 2015 hebben in het teken gestaan van verschillende evenementen. Evenementen die allen buiten georganiseerd waren. Prettig om te vermelden, het weer was goed gehumeurd, dit was zeer gunstig was voor de bezoekersaantallen. Tijdens alle evenementen hebben wij aan een zeer geïnteresseerd publiek over vlas kunnen vertellen. Zowel over de rol van vlas in de geschiedenis als de hedendaagse rol, van teelt tot verwerkingen en over de duurzaamheid en de vele nuttige toepassingen van vlas.

Overzicht van activiteiten

Oogstdag 9 augustus jl. bij Molen van Frans in Mander

- Molen van Frans te Mander, aangekocht in '63 door Landschap Overijssel was tot het jaar 1744 een koren- en papiermolen. Uit opgravingen blijkt dat vlas in de zeer nabije omgeving van de molen werd geroot en hoogstwaarschijnlijk in de molen verwerkt werd tot papier. Zondag 9 augustus jl. was een interessante dag waarbij Oogst centraal stond. Stilzitten was er niet bij, de bezoekers konden als ze dit wilden hard meewerken. Op deze manier kan je ervaren hoe dit alles in de vorige eeuw er aan toe ging. De streekmarkt was een mooie aanvulling op wat je tegenwoordig allemaal nog meer kunt doen met de 'oude gewassen'.
Meer over de Molen van Frans in Mander >

Prinsjesfestival 12 september jl. in Den Haag

- Het Prinsjesfestival dat plaats vond op 10 t/m 15 sept jl. is het Feest van de Democratie. Elk jaar kiest selecteert het Prinsjesfestival een provincie om zich te presenteren aan de rest van Nederland middels oa een markt. Dit jaar was het de Provincie Overijssel, zij kregen de taak om organisaties te selecteren met verschillende doelgroepen zodat ook nu het voor alle bezoekers interessant was. De markt vond plaats op 12 september jl. waar Stichting Vlasmanifestatie deel van uitmaakte. De belangstelling was overweldigend.
Meer over het Prinsjesfestival >

Oogstdag 13 september jl. Lonneker Molen in Lonneker

- Het oogstfeest bij De Lonneker Molen is een jaarlijks wederkerend evenement en is mede georganiseerd met HALL - Het Aangespannen Landbouwwerktuig Lonneker. De hele cyclus 'van akker tot bakker is in beeld gebracht. Een prachtige optocht met rijk versierde wagens opende het feest. Voor Stichting Vlasmansifestatie de 3e x van deelname en met het jaar groeit de belangstelling voor het onderwerp vlas.
Meer over de Lonneker Molen >

Twentse Landdag 20 september jl. in Enschede

- Op de de Twentse Landdag, gehouden op 20 september jl in het Ledeboerpark te Enschede, waren wij aanwezig met oa het demontabele Vlashuisje. Hier zijn bouwproducten van vlas te zien: isolatiemateriaal van Isovlas verwerkt in het dak, wandsystemem van Faay, vloerbedekking van Forbo en de finishing touch Rolsma verf. Twee kunstenaressen, Barbara Sendker en Betina van Meter hebben samen met belangstellende bezoekers, kunst gemaakt van gerecycled textiel, in dit geval linnen. Een fotowedstrijd rond de teelt van vlas, georganiseerd door onze stichting leverde prachtige foto's. De foto's zijn beoordeeld door een vakjury en 3 prijswinnaars geselecteerd. Die middag in het Lammerinkswonner, kregen zij een prijs overhandigd. Bijzonder te noemen zijn de steeds weer (ver)nieuwe(nde) linnensoorten van bijvoorbeeld ontwerpster Sanny de Zoete en producent Kigam, kwaliteits linnen moet je zien en voelen. (met dank aan Europese Linnen Organisatie). Maar ook de vlascomposiet producten zoals de tennisracket en valhelm zijn concrete voorbeelden wat je allemaal met vlas kunt. Een zeer geslaagde dag!
Meer over de Twentse Landdag in Enschede >