Innovatieve ontwikkelingen lijnzaadolie 2014

In het jaar 2014 zijn er op het gebied van innovatieve toepassingen van vlas een aantal bijzondere vondsten gedaan. Onderzoekteams van Reggehout en Saxion hebben een belangrijke ontdekking gedaan over het gebruik van lijnolie in de houtindustrie en Asfalt Kennis Centrum heeft samen met NCOB en 12 wegenbouwers een nieuw baanbrekend asfalt ontworpen waarin lijnolie is verwerkt.

Techniek: 'Biofilm' van lijnolie op hout

In de zoektocht naar nieuwe manieren om hout te verduurzamen, is door Reggehout en Saxion een interessante techniek ontdekt. Hout kan namelijk worden verduurzaamd door er een biofilm van lijnolie op te zetten (niet te verwarren met lijnolieverf). Dit zal aan het begin van het houtverwerkingsproces in de houtbewerkingsindustrie kunnen plaatsvinden. Het aantrekkelijke van deze bio-film is het zelfherstellend vermogen. Bij het ontstaan van een beschadiging aan het behandelde hout zal de 'levende bio-film' door het zelfherstellend vermogen de beschadigde plekken op het hout weer invullen.
Als deze techniek in de bouwsector wordt toegepast, is er simpelweg minder onderhoud aan gebouwen nodig. Het onderzoek is verricht door onderzoeker Dr. M. Sailer en zijn team.

Product: Asfalt bestaande uit verschillende hergebruikte producten, waaronder lijnolie

'Werken aan een duurzame samenleving' is een drijfveer voor innovatie. Asfalt waarin lijnolie wordt toegepast is hier een mooi voorbeeld van. Bij dit nieuwe asfalt worden grondstoffen hergebruikt. Het enorme voordeel om biologische oliën hiervoor te gebruiken zijn bijvoorbeeld de lagere temperatuur tijdens het productieproces. Dit leidt bij de productie al snel tot 20% reductie van CO2 uitstoot.
Dit asfalt heeft de naam ‘Lynpave’ en heeft een langere levensduur, is inzetbaar voor verschillende doeleinden en biedt vele milieuvoordelen.

Het nieuwe asfalt is ontwikkeld door een samenwerkingsverband van Asfalt Kennis Centrum, NCOB en 12 wegenbouwers uit het hele land. Terecht dat dit samenwerkingsverband de eerste prijs ontving bij Innovatie Boost Camp in de categorie “Bouwen aan een duurzame samenleving”. Eén van de meest aansprekende innovatieawards van 2014.