Innovatie

Vlas werd vroeger vooral verbouwd vanwege de verwerking tot linnen en lijnzaadolie. Door de opkomst van katoen is het vlas als grondstof voor textiel in de vergetelheid geraakt. Nu de maatschappij zich steeds meer richt op duurzaamheid, treedt vlas nadrukkelijk op de voorgrond als vervanger van de bekende glasvezel.

Superieure vezeleigenschappen

Glasvezel in polyester materialen voor bijvoorbeeld zeilschepen en plezierjachten is niet afbreekbaar. Ook is het niet te recyclen of te verbranden. Vlas is hiervoor een prima alternatief. In meerdere opzichten biedt het voordelen ten opzichte van glasvezel. Zo heeft het betere trillingskarakteristieken waardoor een vlasvezelcomposiet uitermate geschikt is voor bijvoorbeeld luidsprekers. En wanneer gebruik gemaakt wordt van natuurlijke harsen is het volledig afbreekbaar.

Veelzijdigheid in toepassingen

Om dezelfde redenen zal lijnzaadolie (een product van vlas) in de toekomst een plek innemen bij de vervanging van huidige verf en laksoorten. Deze grondstof biedt een betere duurzaamheid en in combinatie met nanotechnologie de mogelijkheid om bijvoorbeeld zelfreinigende vloeren te ontwikkelen. Zo zijn er legio voorbeelden te noemen van innovatieve toepassingen van vlas in de voedingsmiddelen-, bouw-, textiel-, verf- en maakindustrie.