Gewas wordt verwerkt tot zeep

Na zaaien komt oogsten. En honderd dagen na het inzaaien was het maandag 8 augustus jl. zover. De vrijwilligers van stichting Stadslandbouw Hof van Twente konden 800 m2 vlas op het perceel op bedrijventerrein Zenkeldamshoek oogsten. Onder de deskundige begeleiding van Trix Niesthoven van de Vlasmanifestatie én met enthousiaste bijstand van twintig nieuwe inwoners van Hof van Twente.

Na het oogsten werd de vlas gebracht naar de locatie van de Stadslandbouw aan de Kerkstraat in Goor. Hier werd de vlas volgens goed gebruik ‘gerepeld’ met een ‘repelkam’; de bolletjes met zaad worden gescheiden van de stengels.

De vlas zal de komende weken verder verwerkt worden, onder andere bij de Noordmolen in Delden. Vervolgens zal er vlaszeep van gemaakt worden. Stadslandbouw werkt hiervoor samen met Stichting Vlasmanifestatie en Saxion. Doel is om er een (Hof van)Twents streekproduct van te maken.

Vlas is een gewas dat vroeger aan de basis van de Twentse textielindustrie stond. Tegenwoordig zijn er steeds meer innovatieve, industriële toepassingen met vlas: van duurzaam asfalt tot ANWB-paddestoel.

Bijdrage van Prisca Braat